Kurob-blogi – prosessianalyysit ja valitut robotisaatiot

Kunnille robotteja (Kurob) -hanke koostuu kolmesta työpaketista: prosessianalyysit, robotit käytännössä sekä vaikuttavat verkostot. Työt aloitettiin prosessianalyyseillä, joiden jälkeen päästään siirtymään työpakettiin 2: Robotit käytännössä. Työpaketti 3: Vaikuttava verkosto on käynnissä koko hankkeen ajan.

Prosessianalyyseissä kunnat tunnistavat robotiikalle soveltuvia kohteita BrightIdea-metodilla. Prosessianalyyseihin osallistui jokaisen kunnan hankekoordinoijien lisäksi asiantuntijoita, joiden työtehtävien tueksi uusi digiapulainen tulee. Prosessianalyysien kohteet olivat jokaisella kunnalle erilaiset, sillä kunnat ovat valinneet robotisaatio-kohteikseen erilaisia osa-alueita. Kunnissa käytetään myös erilaisia tietojärjestelmiä, mikä vaikutti valintoihin ja sisältöihin.  

Kuntien valinnat analysoinnin kohteista jakautuivat laajasti: Taloushallinnon prosesseja tutkittiin Asikkalassa, Kokkolassa, Pirkkalassa ja Uuraisissa, varhaiskasvatuksen aluetta Nokialla ja Riihimäellä, Pirkkalassa tutkittiin yhdyskuntatoimea ja Hämeenlinnassa sekä Hollolassa rakennusvalvontaa. 

Prosessianalyysi -työpajoissa tunnistettiin potentiaalisia työtehtäviä, joita uusi ohjelmistorobotti voisi tehdä. Näistä valittiin paras vaihtoehto, jonka kanssa päätettiin edetä määrittelytyöpajaan. Prosessianalyyseissä tehtiin mielenkiintoisia havaintoja ja keskustelu sekä ideat saattoivat olla niin hyviä, että kalenterista piti löytyä toinen aika, jossa lopullinen päätös tehtiin. Vaikka kuntien lopulliset valitut tehtävät olivat erilaisia, kaikkia yhdisti se, että asiantuntijat olisivat tyytyväisiä ja onnellisia, jos robotti tekisi tehtävän heidän puolestaan. Prosessianalyysityöpajoissa havaittiin myös että työtehtävät tulevat vaikuttamaan positiivisesti muidenkin kuin itse prosessia tekevien asiantuntijoiden työtehtäviin.  

Prosessianalyyseissä tunnistettiin ja valittiin seuraavia kohteita: Sovitun hoitoajan ylittämisen kirjaukset, ostolaskujen tarkistaminen, sähköisen arkistoinnin prosessi ja esijärjestelmistä kirjanpitoon siirtyvien tietojen täsmäytys. Loput prosessit tullaan valitsemaan toukokuun aikana kun kaikki prosessianalyysityöpajat on pidetty.

Seuraavassa blogitekstissä tulemme kuvailemaan valittuja prosesseja tarkemmin.

Kiinnostuitko hankkeesta tai ohjelmistorobotiikasta? Heräsikö sinulla jo ajatuksia, miten omassa organisaatiossa voitaisiin hyödyntää ohjelmistorobotiikka?  

Ota Rohkeasi yhteyttä:

info@mostdigital.fi

Kurob-hankkeessa rakennetaan kuntien digitalisaation edistämiseen tähtäävä vaikuttavan yhteistyön verkostomainen toimintamalli. Sen tavoitteena on uudistaa mukana olevien kuntien työkulttuuria, toimintatapoja ja prosesseja hyödyntäen ohjelmistorobotiikkaa käytännön työtehtävissä. Lisäksi hankkeessa tuetaan digitaalista muutosjohtamista kuntasektorilla ja edistetään digitalisaatiota ja tietotyön automatisoitumista valmentamalla kuntien esimiehiä. Tietotyön automaatiolla voidaan myös edistää tiedolla johtamista parantamalla tietojohtamisen perustana olevan datan laatua.

Mukana olevien kuntien asukasmäärä on 8  % Suomen väkiluvusta. Kunnissa työskentelee yhteensä noin 22 000 työntekijää. 


Hankkeessa mukana olevat kunnat:
Jyväskylän kaupunki, yhteyshenkilö: Salla Pykälämäki, erikoissuunnittelija, hankekoordinaattori
Hämeenlinnan kaupunki, yhteyshenkilö: Antero Paajanen, ICT-suunnittelupäällikkö
Kokkolan kaupunki, yhteyshenkilö: Jonne Sandberg, kehitysjohtaja
Nokian kaupunki, yhteyshenkilö: Anne Holopainen, tietohallintopäällikkö
Riihimäen kaupunki, yhteyshenkilö: Markku Anttila, ICT-kehittämispäällikkö
Ylöjärven kaupunki, yhteyshenkilö: Anna-Mari Luhta, laskentasuunnittelija
Asikkalan kunta, yhteyshenkilö: Aapo Pispa, talousjohtaja
Hollolan kunta, yhteyshenkilö: Vesa Huttunen, tietohallintopäällikkö
Janakkalan kunta, yhteyshenkilö: Tommi Suoranta, ICT-kehittämispäällikkö
Pirkkalan kunta, yhteyshenkilö: Tommi Ruokonen, suunnittelupäällikkö
Uuraisten kunta, yhteyshenkilö: Pasi Lievonen, talous- ja hallintopäällikkö

Hankkeen toteuttajakumppani
MOST Digital Oy, yhteyshenkilö: Tiia Mäkiranta, CFO, hankejohtaja