Kunnille Robotteja (Kurob) -hankkeessa robotit tulevat auttamaan päiväkotien arkea

Yhdentoista kunnan yhteisessä robotisointihankkeessa tavoitteena on helpottaa kuntien arkityötä eri toimialoilla. Varhaiskasvatuksessa apua saadaan mm. päiväkotien työvuorosuunnitteluun ja arkistointiin.  

”Kaikki hallinnollinen käsityö, mikä voidaan arjesta poistaa, kannattaa poistaa. Se vaikuttaa suoraan varhaiskasvatuksen laatuun, koska kasvattajien läsnäolo lasten kanssa on tärkeintä”

Markku Anttila, kehittämispäällikkö

”Valitsimme robottikohteeksi varhaiskasvatussuunnitelmien arkistoinnin, jotta voimme vapauttaa päiväkotien henkilöstön aikaa kasvatustyöhön”, kertoo Janakkalan kunnan ICT-kehittämispäällikkö Tommi Suoranta. ”Odotamme innokkaasti, että saamme uuden työtoverin helpottamaan varhaiskasvattajiemme arkea.”

”Kuntasektorilla on pitkät perinteet toimivista yhteistyömalleista, ja ne sopivat oivallisesti myös digitalisaation kehittämiseen. Vertaamalla potentiaalisia robotisoitavia prosesseja opimme tunnistamaan, millaisia tuottavuuden ja riskinhallinnan parannusmahdollisuuksia meillä on”, toteaa Kurob-hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja, ICT-kehittämispäällikkö Markku Anttila Riihimäen kaupungilta.  

Riihimäellä robotin työkohteeksi valikoitui varhaiskasvauksen työvuorosuunnittelu. ICT-kehittämispäällikkö Markku Anttila toteaa: ”Kaikki hallinnollinen käsityö, mikä voidaan arjesta poistaa, kannattaa poistaa. Se vaikuttaa suoraan varhaiskasvatuksen laatuun, koska kasvattajien läsnäolo lasten kanssa on tärkeintä”.

Varhaiskasvatuksen arkea helpottavat robotit tulevat käyttöön syksyllä, kun koronan aiheuttaman poikkeustilan jälkeen lapset palaavat laajemmin päiväkoteihin ja varhaiskasvatuksen piiriin.  ”Työvuorosuunnittelu on ollut hyvin työllistävää aiemmin, joten uskomme, että työyhteisöt hyötyvät robottiavusta merkittävästi.”, toteaa Anttila.

Kurob-hankkeen organisoinnista ja hallinnoinnista sekä robotti-/koneälypilottien toteutuksesta vastaa MOST Digital Oy. ”Kurob-hankkeen tavoite on kehittää elintärkeiden yhteisten palveluidemme toimivuutta robotiikan keinoin. Olemme MOST Digitalissa onnellisia voidessamme auttaa varhaiskasvatuspalveluiden toimintaa ohjelmistorobotiikan keinoin”, toteaa hankejohtaja Tiia Mäkiranta. Varhaiskasvatuksen lisäksi Kurob-hankkeessa robotit tulevat jatkossa auttamaan myös rakennusvalvontaa, kaupunkiympäristöä ja taloushallintoa. ”On hienoa nähdä, kuinka ohjelmistorobotiikka ei rajaudu vain usein käytettyihin kirjanpidon ja palkanlaskennan toimintoihin, vaan sitä voidaan hyödyntää laajasti koko kuntatoimialalla.”

Kurob-hanke pähkinänkuoressa

Kurob-hankkeessa rakennetaan kuntien digitalisaation edistämiseen tähtäävä vaikuttavan yhteistyön verkostomainen toimintamalli. Sen tavoitteena on uudistaa mukana olevien kuntien työkulttuuria, toimintatapoja ja prosesseja hyödyntäen ohjelmistorobotiikkaa käytännön työtehtävissä. Lisäksi hankkeessa tuetaan digitaalista muutosjohtamista kuntasektorilla ja edistetään digitalisaatiota ja tietotyön automatisoitumista valmentamalla kuntien esimiehiä. Tietotyön automaatiolla voidaan myös edistää tiedolla johtamista parantamalla tietojohtamisen perustana olevan datan laatua.

Yksitoista kaupunkia ja kuntaa yhdistivät voimansa uudessa tietotyön robottiautomaatiota suunnittelevassa ja pilotoivassa Kunnille robotteja -hankkeessa (Kurob). Hanke käynnistyi maaliskuussa ja saa rahoitusta valtiovarainministeriön digitalisaation kannustinhankkeesta. Hanke päättyy helmikuussa 2021.

Hankkeessa mukana ovat Jyväskylän, Hämeenlinnan, Kokkolan, Nokian, Riihimäen ja Ylöjärven kaupungit sekä Asikkalan, Janakkalan, Hollolan, Pirkkalan ja Uuraisten kunnat. Mukana olevien kuntien tarkoituksena on kehittää digitalisaatio-osaamistaan vaihtamalla kokemuksia ja osaamista yhteisen hankkeen puitteissa.

Hankkeen etenemistä voi seurata verkkosivustolla www.kurob.fi.


Mukana olevien kuntien asukasmäärä on 8  % Suomen väkiluvusta. Kunnissa työskentelee yhteensä noin 22 000 työntekijää. 

Hankkeeseen voi tutustua koko kuntakentälle tarjottavassa Kurob-webinaarissa, jonka järjestämisajankohta on huhtikuussa 2020.


Hankkeessa mukana olevat kunnat:
Jyväskylän kaupunki, yhteyshenkilö: Salla Pykälämäki, erikoissuunnittelija, hankekoordinaattori
Hämeenlinnan kaupunki, yhteyshenkilö: Antero Paajanen, ICT-suunnittelupäällikkö
Kokkolan kaupunki, yhteyshenkilö: Jonne Sandberg, kehitysjohtaja
Nokian kaupunki, yhteyshenkilö: Anne Holopainen, tietohallintopäällikkö
Riihimäen kaupunki, yhteyshenkilö: Markku Anttila, ICT-kehittämispäällikkö
Ylöjärven kaupunki, yhteyshenkilö: Anna-Mari Luhta, laskentasuunnittelija
Asikkalan kunta, yhteyshenkilö: Aapo Pispa, talousjohtaja
Hollolan kunta, yhteyshenkilö: Vesa Huttunen, tietohallintopäällikkö
Janakkalan kunta, yhteyshenkilö: Tommi Suoranta, ICT-kehittämispäällikkö
Pirkkalan kunta, yhteyshenkilö: Jaakko Joensuu, kansliapäällikkö
Uuraisten kunta, yhteyshenkilö: Pasi Lievonen, talous- ja hallintopäällikkö

Hankkeen toteuttajakumppani
MOST Digital Oy, yhteyshenkilö: Tiia Mäkiranta, CFO, hankejohtaja